vrijdag 16 april 2010




vrijdag 16 april 2010,
Vanmorgen vroeg zijn we in een gepantserde bus de westbank ingereden. In Elion Morré hadden we een prachtig uitzicht. Links lag de berg Gerizim wat heuvel van zegen betekent. Rechts lag Ebal wat berg der vervloeking betekent. In het midden ligt de stad sichem waar de geschiedenis van Israel is begonnen. Abraham kwam uit Ur hiernaar toe Gen 12. Jacob kwam uit Padan Aram in Sichem. En de beenderen van Jozef liggen hier begraven tussen Efraim en Manasse in de Joden die hier in de gevaarlijke Westbank leven doen dat vanuit hun geloof en vanuit het besef dat Israel hier is ontstaan.

We reden toen op naar Jeruzalem waar we samen Ps 122 vers 1 en 3 hebben gezongen.hier zijn we naar het Holocaustmuseum gegaan. Dit was zo indrukwekkend. We kwamen aan op de laan der rechtvaardigen. Mensen die in de oorlog Joden hadden gered mochten hier een Johannesboom planten. Er stond een bordje bij met hun naam erop. We hebben het monument gezien van de vermoordde kinderen. Het zijn er ongeveer 1 ½ miljoen geweest. We kwamen in een donkere ruimte waar zes kaarsjes stonden weerspiegeld zodat het leek alsof er honderden lichtjes brandden. Ook werden de namen van omgekomen kinderen genoemd. Dit was kippenvel!!! Dinsdag was de Holocaust herdenking waar 7 overgebleven mensen uit concentratiekampen een altijd brandende kaar aan mochten steken. Ook zeer indrukwekkend. Holocaust betekent letterlijk verbranding. We zagen beelden van een bevrijdde Jood, helemaal uitgemergeld zonder enige uitdrukking op zijn gezicht,naast twee lachende soldaten. Dat was zo’n aangrijpend tafereel.

Hierna zijn we gaan picknicken in het bos. Heerlijk!!!
We hebben op de scopusberg gestaan wat een onderdeel is van de olijfberg waar we onder andere de begraafplaats van Herodus de Grote hebben gezien.
Toen zijn we naar de Klaagmuur gegaan. Toen de tempel is verwoest is de muur gaan fungeren als communicatiemiddel tussen God en de Joden. Er werd dan ook volop gebeden. Links de mannen en recht de vrouwen. Aan de ene kant word je stil als je dat ziet maar anderzijds beseffen we dat wij gewoon tot God kunnen bidden. Zoals we zijn.
Nu zijn we aangekomen in ons hotel in Jeruzalem wat er schoon en netjes uitziet.

2 opmerkingen:

  1. Hey,
    Ziet er mooi uit daar,natuur en het weer is heel mooi. veel succes nog met alles.
    Mvg,
    Nick Oma Kevin Jesse Sem Michel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo juf bolijn
    ik mis je
    kom je weer snel terug bij ons in de klas
    zie je veel dingen in israel
    is het leuk dan????????????
    ps..ik denk dat de klas je ook mist

    van:dicky

    BeantwoordenVerwijderen